Det fungerar att söta med sötningsmedel på ett nyttigare sätt än med socker
Kan man njuta av livet utan att söta?
Vill man inte gå upp i vikt finns det många olika alternativ att välja mellan idag. Genom att använda sig av medel som sackarin så kan man fortfarande få den söta smaken men med gott samvete.
Sackarin är knappast det enda eller effektivaste alternativet till normalt vitt socker
För mer än hundar år sedan började man använda sackarin som sötningsmedel mest i kaffe och te Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.
Det är också därför som sackarinet ofta användas av diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.
Ett annat bra alternativ är Sukralos som sötningsmedel som smakar gott och har bara ett fåtal kalorier.
Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. Sukralos är framställt av socker.vilket är orsaken till att det smakar socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Cyklamat är ett samlingsnamn för olika salter ! och har cirka 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. Ser du en produkt som marknadsförs för viktminskning innehåller den förmodligen Aspartam och Aspartamet kommer att brytas ned till Fenylanin vid användning.
Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.
Utöver de articifiella finns det också 100 % naturliga och dessa är väldigt populära
Speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin har diskuterats ganska häftigt de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.
Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. Det har gjorts mer eller mindre lyckade försök att blanda i annat för att få bort denna bismak.
Om inte Stevia “faller dig på läppen” kanske du istället ska prova Erytritol ett naturligt sötmedel du annars hittar i äpplen och päron. Du ser ingen skillnad på detta från vanligt socker. Smaken sägs vara nästbäst efter Sukralos.
Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.
När du väljer och vrakar bland alla sötningsmedel kan det vara skönt att veta att bland de articifiella ska du stoppa i dig stora mängder innnan det kan anses vara skadligligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.